Help, ik heb een burnout

Burnout
Ja, dit is mijn bed. Nee, ik lig er niet in sinds oktober ’17. Lopen en bewegen gaat prima, ook met een burnout.

Daar zit je dan, thuis met een burnout mijmerend over je werk, je sociale leven. De afgelopen zes jaar was een flink staaltje acteerwerk, met tussenpozen van wat ze ‘echt geluk’ noemen. Ik was die irritante doordouwer tijdens de colleges, ik wilde meer kennis, meer tienen. Het eeuwige perfectionisme deed me bijna de das om. Op mijn cv stond letterlijk: Droomt ervan om alles te kunnen. Ik koos altijd voor het onbereikbare. Dat deed ik niet alleen tijdens mijn studie of werk, maar ook in relaties en vriendschappen. Een burnout is zwaar en het wordt tijd dat de heersende taboe die er over hangt, valt. Het is 2018. Iedereen die er moeite mee heeft mogen ze van mij deporteren naar een tijd waarin het woord nog niet bestond.

Begin januari werd het onderwerp ‘burnout’ besproken tijdens RTL Boulevard. Er werd meteen een roddel item van gemaakt door vlogger Bibi te betrekken in het gesprek. Volgens Peter. R viel nog te betwisten of het geen aanstelleritis was en gaf mevrouw Bibi de tip om maar een ander beroep te gaan zoeken. Ook boeken als ‘Ikigai’ komen met goedbedoelde tips om meer rust en geluk toe te laten in je leven. Met als doel om dus minder snel van t’ padje af te raken. Toch lukte het mij niet om die mooie tips toe te passen in mijn leven omdat zij, die mensen in het boek Ikigai, op een prachtig Japans eiland wonen en ik niet. Daarnaast ben ik er achter dat ‘van t’ padje af raken’ niks met falen te maken heeft. Ik zie het nu als een kans om het voortaan anders te doen en minder streng te zijn voor mezelf. Een enorm leermoment dus.

Fake it till you make it

Ik zie dat steeds meer ambitieuze mensen te maken krijgen met een burnout. Ambitieus zijn en rust nemen gaat niet altijd samen en dat zorgt voor veel tegenstrijd in je hoofd. Enerzijds heeft zowel lichaam als geest behoefte om te ‘ontprikkelen’ (hallo ik ben HSP’er en woon in het drukke Amsterdam, dit is mijn dagelijkse struggle) anderzijds is je ego onvermoeibaar en wil dat je die top bereik. Fake it till you make it. Ga door door door door!

Ik koos ervoor om vanaf mijn 21ste zonder enig rustmoment door te gaan tot ik in oktober ‘17 niet meer kon en in elkaar stortte. Die ervaring heeft mij absoluut niet doen bekoelen van mijn ambities, ze zijn juist gegroeid. Wat ik wel heb geleerd is dat ik mezelf meer ruimte en tijd mag geven om die ambities na te streven. Ook een lange vakantie zou niet verkeerd zijn. De afgelopen jaren was ik zo obsessief bezig met sparen dat ik volledig vergat te genieten van het geld dat ik had verdiend.

Paniek over de toekomst

Nu ik heel langzaam van de grootste klap ben bijgekomen, is er nog steeds een heersende paniek in mijn achterhoofd. Wat ga ik straks doen? Wil ik ondernemen? Kan ik dat wel? Hoe ga ik mijn geld verdienen? Straks ben ik blut. BLUT! Aan het woord burnout hangt iets smerigs. Oké, je bent even van de radar, dat moet kunnen toch? Toch lijkt dat smerige woord voor altijd aan je cv te blijven plakken en dat roept heel veel onzekerheid op.

Naast de vele boeken die ik lees krijg ik ook veel goedbedoelde tips uit mijn omgeving: Ga er uit, doe leuke dingen, ga lekker sporten, mediteer! Hartelijk dank voor alle goedbedoelde adviezen, maar ik ga vanaf nu lekker doen waar ik zelf zin in heb.

Nobody dies a virgin, life fucks us all. – Kurt Cobain