Mindfulness oefeningen voor een stress-vrij leven

Mijn eerste contact met mindfulness

Toen ik net begon met mediteren zat ik in het derde jaar van mijn studie. Ik ging zo’n drie keer per week naar De Yoga School in Amsterdam. Ik was een gemotiveerde leerling in de kunst van de yoga én die van meditatie, want kunst is het.

In het laatste jaar van mijn studie volgde ik de minor Mindful Communiceren. Niet alleen omdat ik behoefte had aan rust na drie jaar studeren, maar ook omdat het later bruikbaar zou zijn in mijn carrière. Ik leerde dat de makkelijke weg in confrontaties, nooit de beste was. De moeilijk weg er één is die uiteindelijk je leven verrijkt met nieuwe kennis, inzichten én soms zelfs met nieuwe vriendschappen.

Na mijn studie raakte ik het contact met mezelf kwijt en dook te diep in het najagen van mijn carrière. Ik stond niet stil bij wat ik al had bereikt. Na een flinke mentale tegenslag kwam ik weer in aanraking met meditatie en mindfulness. Nu ik daar weer dagelijks mee bezig ben, voelen mijn gedachtes niet langer meer als een storm in de oceaan, maar als een rustig kabbelend beekje.

Je eerste keer op het meditatiekussen

Wanneer je net begint met mediteren is het soms lastig om je focus te vinden. Je kunt gefrustreerd raken door de vele gedachten of je zit net niet helemaal lekker. Begrijpelijk, been there! Bij meditatie hoef je geen hoog cijfer na te streven en je hoeft er ook niet de beste in te zijn. Je mediteert voor jezelf, omdat je er behoefte aan hebt om een stap terug te nemen en te voelen wat er in je omgaat.

Sommige mensen voelen zich niet prettig tijdens een meditatie en kunnen klachten zelfs verergeren. In het schema hieronder zitten tien oefeningen die je kunt gebruiken. Kies de oefeningen waar jij je goed bij voelt.

Hoe begin je met meditatie en mindfulness?

Ik heb een schema gemaakt met mijn favoriete oefeningen. Ze zijn simpel en vragen niet veel tijd. Hierdoor kun je rustig kennis maken met meditatie en mindfulness. Oefening baart kunst, dus print het schema uit en plak hem aan de muur naast je bed of op je koelkast.

In dit schema zitten 7 thema’s die steeds weer terugkomen; geluk, onthaasten, gevoelens, stilte, dankbaarheid, vertrouwen en liefde. Je kunt op elk gewenst moment beginnen. Het schema kun je na 10 dagen weer herhalen. Je kunt er ook voor kiezen elke dag een willekeurige oefening te doen. Wanneer je een oefening herhaalt, tel je er 2 minuten bij op. Zo kun je toewerken naar oefeningen van in totaal een uur per dag. Houd er rekening mee dat je een aantal weken nodig hebt om deze oefening een onderdeel te maken van je routine. Je moet dus echt even doorzetten, zelfs als je echt geen zin hebt. Je lichaam en ziel zullen je uiteindelijk dankbaar zijn.

Download het schema hier

Zit er een oefening tussen waar je je niet prettig bij voelt, kies dan een andere oefening uit. Het gaat erom dat jij er baat bij hebt. Probeer wel je gevoel te onderscheiden van het ego dat zegt je het niet nodig hebt of niet kan. Obstakels en angsten zijn er ook om te overwinnen.

Author: Joyce Julia