Vier tips voor minder stress

Onthaasten in een drukke wereld

Het is 27 oktober 2018. Ik word wakker om 01:00 van wat stemmen buiten. Een angstig gevoel bekruipt me terwijl de stemmen steeds dichterbij lijken te komen. Ik ga rechtop zitten en hap naar adem. Paniekerig grijp ik met mijn hand naar mijn borst. Het steekt. Ik hap nog steeds naar lucht. Een golf van misselijkheid komt over me heen en ik ren naar de woonkamer. Ik leun voorover door de pijn op mijn borst. In plaats van braaksel komen er alleen maar tranen. Ik ben helemaal alleen, het is donker en het enige waar ik kan denken is; ik moet slapen, ik moet morgen werken.

Bovenstaande vertelt in het kort wat mij een jaar geleden overkwam. Ik had mijn eerste zichtbare paniekaanval. Eigenlijk had ik ze al maanden, maar ik wist dit goed te onderdrukken met homeopathische middeltjes. Wanneer de storm in mijn lichaam weer wat was gaan liggen, stapte ik met twee benen weer finaal over mijn eigen grenzen. Ik was constant bang, ziek en zenuwachtig. Alsof ik een jaar lang vier examens per dag moest behalen die de rest van mijn leven zouden bepalen. Gezonde spanning is goed, het houdt ons alert, maar zenuwen die omslaan in angst zijn belastend voor geest en lichaam. Ik raakte uitgeput en mijn energievoorraad was op.

Toen ik begon aan mijn studie op mijn 21ste zag ik het als een kans om carrière te maken. Ik wist nog niet in wat, maar ik wilde iets doen wat ik écht leuk vond en daar de beste in zijn. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor anderen. Ik wilde echt een verschil maken. Tijdens mijn studie stond ik nooit een moment stil bij de dingen die ik deed en de resultaten die ik behaalde, ik was altijd bezig met wat ik verkeerd had gedaan of wat ik de volgende keer anders ging doen.

Toen ik instortte vorig jaar had ik geen idee wat er aan de hand was, maar nu realiseer ik mij dat ik mijn ziel ergens heb achtergelaten tussen 2012 en 2013, mijn lichaam hier is en mijn ego ergens in de toekomst verblijft tussen 2020 en 2022. Ik ben soms op drie plekken tegelijk.

Vier tips voor minder stress en om die storm te laten rusten

Ik heb mezelf beter leren kennen waardoor ik mijn grenzen nu goed kan bewaken en meer rust neem om stil te staan bij het leven en wat ik allemaal heb bereikt. Ik weet nu ook dat (homeopathische) medicijnen of specifieke behandelingen slechts symptoombestrijders zijn als je last hebt van stress-gerelateerde klachten. Het is veel beter om te werken aan het onderliggende probleem.

Toch help ik je in de tussentijd graag met de volgende vier tips om die storm in je lichaam wat tot rust te laten komen zodat je meer ruimte in je hoofd hebt om uit te zoeken wat dat onderliggende probleem is.

Massages

Deze staat bij mij stipt op 1. Wie wel is een massage heeft gehad snapt waarom. Massages hebben niet alleen de kracht om je te laten ontspannen, maar ook om je bewust te laten worden van je lichaam. Dit komt onder andere door de aanraking van huid op huid. Mijn haptotherapeut zegt altijd heel mooi “Een aanraking kan je helpen uit dat zolderkamertje (je hoofd) te komen en te landen in je lichaam (je buik).” Ik merk dat mijn ademhaling tijdens een massage langzamer en dieper wordt, mijn spieren ontspannen en de storm in mijn hoofd en lichaam gaat liggen. Massages zijn niet alleen goed voor het lichaam en je immuunsysteem, ze zijn ook een cadeautje voor de ziel.

Wanneer ik meer last heb van stress en het gevoel heb weer los te raken van mijn ziel, boek ik altijd een massage bij Doctor Feelgood. De triggerpointmassages zijn aan te raden bij spierklachten. Deze massages hebben mijn al meerdere malen gered van weekenden op bed met ibuprofen.  

Acupunctuur

Mijn eerste keer bij mijn acupuncturist was bijna twee jaar geleden. Zijn naam is Hans en hij zit op loopafstand van mijn huis. Hans neemt zijn taak om mij van mijn klachten te helpen erg serieus, maar hij maakt ook graag een grapje. Daarom ga ik zo graag naar zijn praktijk. Hij kent mijn halve familie bij naam en ik die van hem ook. Het is persoonlijk en daarom voel ik mij altijd op mijn gemak.

Acupunctuur is een geaccepteerde vorm van geneeskunde in de westerse wereld. Acupunctuur komt oorspronkelijk uit China en wordt al duizenden jaren toegepast bij lichamelijke én geestelijke klachten. De Chinezen spreken bij acupunctuur over ‘Qi’ wat o.a. levenskracht of energie betekent.

Wanneer mijn schouder vast zit zet Hans een naald in mijn rechter grote teen en wanneer ik veel last heb van een geïrriteerde maag, gaat er een naald in mijn pols. Het is net Merlijn de tovenaar want mijn klachten verdwijnen altijd als sneeuw voor de zon. Acupunctuur wordt bij heel veel klachten ingezet. Mocht je hier interesse in hebben dan raad ik je aan contact op te nemen met een acupuncturist bij jou in de buurt.

Woon je in Amsterdam, dan raad ik je de praktijk van Hans Huisman aan op de Lutmastraat 25.

Ben je bang voor naalden? Dan is Hans ook een fijne therapeut.

Meditatie

In het laatste jaar van mijn studie volgde ik de minor Mindful Communiceren. Ik moest elke dag twee keer 30 minuten mediteren. Het heeft mijn leven enorm verrijkt. Ik ben veel te weten gekomen over de kracht van communicatie, vooral op de werkvloer en hoe je in moeilijke situaties altijd bij jezelf kunt blijven (I am still learning). Sinds een paar maanden heb ik het mediteren weer opgepakt en sinds een aantal weken doe ik het weer twee keer per dag. Ik ga mediteren steeds meer als een cadeautje voor mezelf zien en dat is het ook. Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat meditatie kan bijdragen aan meer rust in je hoofd. Het is vooral belangrijk dat je jezelf dit moment gunt.

Slaap, slaap, slaap!

Alhoewel ik er zelf geen ster in ben, kan ik het je toch aanraden. Tijdens het slapen herstelt je zenuwstelsel en komen lichaam en ziel tot rust. Slaap is als een korte reset en het is één van de belangrijkste tools die je zelf tot je beschikking hebt.

Ben je een slechte slaper net als ik? Probeer dan in ieder geval niet meer te eten na 20:00, geen alcohol- of cafeïne houdende dranken te drinken en blauw licht van laptop, tablet of telefoon te vermijden 1,5 uur voor je gaat slapen. Een simpel boek lezen voor je gaat slapen is het beste, gevolgd door een fijne slaapmeditatie en een diepe buikademhaling.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op via joyce.kamerbeek@gmail.com

 

Author: Joyce Julia