De dames van Freshly Framed

 

De dames van Freshly Framed

Een jong creatief duo met een passie voor mooie dingen, het liefst in de vorm van kunst en creativiteit. Marieke van den Berg en Céline Willemse startte in de zomer 2014 Freshly Framed. Een bedrijf dat steeds succesvoller werd en tot op de dag van vandaag alleen maar groeit en groeit. Ik sprak Marieke en Céline in de 9 straatjes over het ontstaan van hun bedrijf en de toekomst.

De dames van Freshly Framed

“Céline tekende altijd de verjaardagskaarten voor de vriendengroep. Wij kennen elkaar al vanaf jongs af aan omdat Céline en mijn zus al lang goede vriendinnen zijn. Ik was er vaak bij en zag het talent van Céline.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om samen een bedrijf te starten?
Marieke: “Céline tekende altijd de verjaardagskaarten voor de vriendengroep. Wij kennen elkaar al vanaf jongs af aan omdat Céline en mijn zus al lang goede vriendinnen zijn. Ik was er vaak bij en zag het talent van Céline.” Marieke vond het zonde dat niemand haar mooie tekeningen kon zien behalve haar naaste omgeving. Het balletje ging rollen tijdens het foodfestival Rollende Keukens in Amsterdam. De ambitieuze dames besloten er echt voor gaan. Niet veel later was Instagram online, de stickers en de visitekaartjes besteld en er werd hard aan een website gewerkt. Instagram ging razend snel en nog voor de website online was, stond het aantal volgens al op 1000.

De dames van Freshly Framed

De meiden voegen beide enorm veel waarde toe aan het merk. Céline is een echte creatieveling. Ze tekent en bedenkt concepten. Marieke kraakt haar hersenen op het bedenken van goede marketing, houdt de website bij en zorgt voor de PR. Céline: “Een team zijn wij zeker. Ik kan duizend ideeën hebben, zoals iedereen, het uitvoeren ervan is de kunst. Marieke neemt zo’n idee, geeft het vorm en leidt het in goede banen. Wij kunnen samen heel goed sparren, ideeën uitwerken en kritisch naar elkaars maar ook ons eigen werk kijken. Wat uiteindelijk resulteert in ontzettend gave dingen die wij geen van beiden zonder de ander voor elkaar hadden gekregen.”

“Een team zijn wij zeker. Ik kan duizenden ideeën hebben, zoals iedereen, het uitvoeren ervan is de kunst. Marieke neemt zo’n idee, geeft het vorm en leidt het in goede banen.”

Natuurlijk hoort er bij een bedrijf ook een naam. Hoe zijn jullie op Freshly Framed gekomen?
“Dat was een lang proces, een naam is zo belangrijk” zegt Marieke terwijl ze beide moeten lachen wanneer ze terugdenken aan het moment dat de naam bedacht werd. Céline: “We hebben hele lijsten met potentiële namen gemaakt en deze vervolgens urenlang hardop gelezen. Uiteindelijk bleven er twintig over, dan halveerden we die en kozen er uiteindelijk geen één. Dan zat je de volgende dag op de fiets en dan schoten er eindeloos woorden door je hoofd, woorden die meestal nergens op sloegen, maar ons brein stond onherroepelijk in de bedenk-een-naam stand. Fietslamp, Lamp, weg, streep, lantaarnpaal, plein, city. Je kon nergens naar kijken zonder het te benoemen in je hoofd en de klank te proeven. Zo’n woord werd helemaal binnenstebuiten gekeerd.” Het bedenken van de naam gebeurde op een creatieve manier, ondanks dat de meeste woorden nergens op sloegen. We weten tenslotte allemaal dat elk gek idee uiteindelijk leidt tot het beste idee. Deze methode werkte prima voor het duo. Marieke: “Op avond na het stappen fietste ik langs de bakker onderweg naar huis en dacht aan verse broodjes, freshly baked, freshly framed! Toen ik thuis kwam heb ik Céline meteen opgebeld, die nog ergens op een terras zat. Ze riep meteen: “JA, klaar.” En dat was dat. Freshly Framed was geboren. Marieke ging aan de slag met het logo, de domeinnaam werd vastgelegd en alle tekeningen gingen onder de scanner.

De dames van freshly framed

Wanneer ging Freshly Framed echt goed lopen?
Céline: “Op Instagram gingen we goed, maar de springplank was duidelijk Blake Lively. Ik had een illustratie gemaakt van een jas die zij verkocht op haar website Preserve US, deze vervolgens geplaatst op Instagram en Preserve getagged in de illustratie. Marieke belde me die nacht vanuit Bali met de vraag waarom we er opeens 600 volgers bij hadden gekregen in de afgelopen paar uur. We snapten er niks van. De zoektocht begon. Uiteindelijk via mensen die ons tagden met kreten als “SHE POSTED!!” kwamen we erachter dat Blake Lively zelf de illustratie had gepost op haar Instagram. Dat was een heel leuk moment, Marieke aan de ene kant van de lijn in Bali dansend op het strand en ik aan de andere kant midden in de nacht in Amsterdam springend op mijn bed.” Na de repost van Blake op Instagram, pikte internationale websites en bladen ook de illustraties van het duo op. Met een prachtige lijst aan namen die ze inmiddels tot volgers, likers en opdrachtgevers kunnen rekenen, ziet de toekomst er voor Freshly Framed rooskleurig uit. (Denk aan namen als Alexa Chung, The Man Repeller, Vogue, Rens kroes, Gucci en Jetteke van Lexmond)

De dames van Freshly Framed

Jullie toekomst ziet er rooskleurig uit. Wat willen jullie nog meer voor Freshly Framed?
Marieke: “Freshly Framed is meer dan illustraties alleen. Zo worden we ook benaderd voor art direction en branding voor nieuwe en bestaande merken. Deze kant van Freshly Framed verder ontwikkelen is iets waar we hard mee bezig zijn. We zijn all round creatives en het is een groot compliment dat dat erkent wordt. Ons doel is niet alleen om ruimtes en bladen in de wereld mooi aan te kleden met onze illustraties, maar ook met onze creatieve concepten.”

“Afgelopen zomer was ik in Los Angeles en raakte aan de praat met mijn UBER driver die vroeg wat ik deed. Ik vertelde over Freshly Framed en wat bleek, zij volgde ons al op instagram. Dat zijn wel gekke momenten maar dan realiseer je je wel hoe gaaf die kant van Instagram is.”

Céline: “Het gave aan Freshly Framed is dat het allemaal gebaseerd is op Instagram. Instagram is ons portfolio, onze agent, onze expositiegallery. Er zijn heel wat grenzen weg daar in die Instagram wereld. Onze opdrachten komen vanuit de hele wereld en lopen zeer uiteen. Editorials voor een Frans modeblad met meer lezers waar wij met ons volgersaantal van dromen, maar we hebben ook ooit een promo film geschoten voor een kledingmerk. Afgelopen oktober hebben we voor de nieuwe We Are Label winkels in Amsterdam en Rotterdam kunst voor aan de muur geleverd. Een wereld van verschil met de illustraties op Instagram. Toch benaderen ze ons. Wij zijn ons ervan bewust dat Instagram een medium is waar het leven van iedereen soms prachtig en perfect lijkt te zijn, dat is de keerzijde en dat is soms lastig, maar wij weten het te gebruiken voor ons werk. Daarnaast bereiken we onze doelgroepen internationaal. Afgelopen zomer was ik in Los Angeles en raakte aan de praat met mijn UBER driver die vroeg wat ik deed. Ik vertelde over Freshly Framed en wat bleek, zij volgde ons al op instagram. Dat zijn wel gekke momenten maar dan realiseer je je wel hoe gaaf die kant van Instagram is.”

Het mag duidelijk zijn dat social media, Instagram in het speciaal, een hele grote rol speelt binnen de marketing voor merken. Ook voor Freshly Framed had dit sociale medium een positieve uitpak. Het aantal volgers groeit dagelijks en ze worden benaderd door verschillende opdrachtgevers waar ze met plezier mee samenwerken. Beiden zijn ze het er over eens dat ze nooit iets zouden doen voor een merk waar ze niet achter staan. De twee persoonlijkheden van de dames zijn totaal verschillend, maar dat is waarschijnlijk ook waarom het werkt en waarom Freshly Framed zo succesvol is geworden. Ze hebben een enorm doorzettingsvermogen en zijn vastberaden om hun bedrijf naar de top te brengen. Ik weet zeker dat wij nog veel van ze gaan zien.

Vergeet hun Instagram account en Facebookpagina niet te liken om op de hoogte te blijven!

Author: Joyce Julia