Hoe betere keuzes in je leven bijdragen aan een groeiende bankrekening

Rijkdom gaat niet altijd over geld, het gaat over datgeen wat jou een gelukkiger mens maakt. Voor de één is dat geld en status, voor de ander is dat persoonlijke ontwikkeling, liefde en familie. Rijkdom heeft voor ieder mens een andere betekenis, maar wanneer je ondernemer bent en rijkdom bij jou ook gaat om een groeiende bankrekening, dan is het belangrijk dat je de juiste keuzes maakt.

 

Geld is altijd een lastig onderwerp omdat we het door de maatschappij als een vorm van status zijn gaan zien. Ik heb het geluk dat ik een moeder heb die altijd bij de bank heeft gewerkt waardoor ik op jonge leeftijd al bewust leerde omgaan met geld. Dat is er bij ons goed ingeprent. Maar wat als je dit nooit hebt meegekregen? Dan is het best moeilijk om je uitgave patroon te veranderen.

Verantwoordelijk omgaan met geld als ondernemer

Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor je uitgaven en dus ook voor hoeveel je jezelf maandelijks uitbetaalt. Dat kan best een uitdaging zijn. Veel ondernemers vergeten dat er ook nog omzetbelasting en inkomstenbelasting betaald moet worden. Vooral die laatste is een lastige, omdat je die pas in het volgende boekjaar moet betalen.

Verantwoordelijk omgaan met geld betekent duurzame keuzes maken en kritisch zijn op wat je wel en niet nodig hebt. Ik verdeel uitgaven in drie categorieën

  • Basisbehoeften
  • Sociale behoeften
  • Luxe behoeften

Basisbehoefte

Basisbehoefte hebben we allemaal nodig. Dit bestaat voornamelijk uit een dak boven ons hoofd, gezonde voeding, warmte in de koude wintermaanden en liefde. Sport en beweging vind ik hier ook bij horen. Sommige sportscholen zijn erg duur, maar onder sport en bewegen valt ook lekker een stuk fietsen of stevig wandelen. Persoonlijke ontwikkeling zou ook een basisbehoefte moeten zijn en ook een onderdeel van het basisonderwijs, maar die bewaren we voor een andere keer.

Sociale behoefte

Ik houd van koffie- en lunchafspraken met dierbaren. Het is een moment om bij te kletsen en weer nader tot elkaar te komen. Dat hoeft niet elke dag, maar als je bankrekening het toelaat kan dat af en toe prima. Laten jouw financiën het niet toe om koffie buiten de deur te drinken, wees dan kritisch. Een fijne wandeling met een goede vriendin valt ook onder de sociale behoefte én je hebt meteen je beweging.

Luxe behoefte

Luxe behoefte bestaat voor mij o.a. uit vakantie en materialisme. Verre vliegreizen en dure spullen kopen die je niet écht nodig hebt. Ik heb een zwak voor designer items, maar ik koop ze eigenlijk altijd tweedehands. Heel bewust. Heb ik het nodig? Nee, natuurlijk niet! Wat we echt nodig hebben in het leven zijn de basisbehoeften, maar als je hard werkt en genoeg verdient om het je te permitteren, dan mag je jezelf af en toe best verwennen. Maar dus wel met mate. Vraag jezelf steeds weer af; heb ik dit nodig. Het antwoord zal meestal ‘nee’ zijn, maar als je verder zuinig om gaat met je geld dan mag er af en toe best een uitspatting tussen zitten.

Side note: heb je minder te besteden, neem dan is een kijkje bij tweedehands/vintage winkels. Hier vind je vaak items van goede kwaliteit voor een leuke prijs. Probeer weg te blijven van grote winkelketens. Deze kleding is vaak allesbehalve duurzaam en ecologisch verantwoord. Ik raad overigens iedereen aan om kritisch te zijn op hun uitgaven in grote winkelketens. Geld of geen geld.

De risico’s

Als ondernemer loop je risico’s en je money flow kan over een maand of drie zomaar stoppen. Het is belangrijk dat je dan een back up hebt waar je jezelf nog steeds van kunt uitbetalen. Een zakelijke rekening is daarvoor erg handig. Het geld dat hier op staat is anders dan je persoonlijke spaarrekening en alleen bedoeld om jezelf 1 keer per maand van uit te betalen, omzetbelasting en inkomsten belasting van te betalen en andere zakelijke rekeningen.

Hoe word je een echte Finance Freak?

Bewustwording

Wat we echt nodig hebben in het leven is een dak boven ons hoofd, drinkwater, voedsel en liefde. Een paar setjes kleding zou ook fijn zijn, maar als je slim wil omgaan met geld is een nieuw paar schoenen elke maand écht overbodig. Heb je een serieuze shop-drang, maar verdwijnt het gelukzalige gevoel na de aankoop? Vraag je dan af welk gat je probeert te dichten en waar dat vandaan komt. Die zoektocht kan al enorm bijdragen aan een verandering in je uitgave patronen.

Vaste lasten op papier

Schrijf je persoonlijke, dus niet je zakelijke, vaste lasten onder elkaar op een klein papiertje en streep door wanneer er iets is afgeschreven. Zo weet je precies wat er nog betaald moet worden en hoeveel je over houdt tot het einde van de maand. Ik draag mijn papiertje altijd bij mij in mijn telefoonhoesje. Voor je zakelijke uitgaven kun je dit het beste bijhouden in een boekhoudprogramma of uitbesteden aan een boekhouder.

Uitgave alert

Bij de ABN AMRO heb je de app ‘Grip’. Deze app stuurt je elke keer een melding wanneer je iets hebt gekocht of wanneer je geld hebt ontvangen. Het herinnert je dus aan je uitgaven en inkomsten. Vind ik erg handig, want zodra er een vaste last is afgeschreven, streep ik die meteen door op mijn ‘vaste lasten papiertje’.  De meeste andere Nederlandse banken bieden ook een soortgelijke dienst aan.

Wat wel mag..

Jezelf alles ontzeggen heeft niet zoveel zin. Als je graag geld uitgeeft, zal dit best een omschakeling zijn. Het werkt net als met diëten: als je jezelf al het lekkers helemaal ontzegt, is de kans op een vreetbui alleen maar groter. Wees dus realistisch wanneer je bepaalt wat jouw ‘vrije bedrag’ wordt elke maand naast je vaste lasten. Dit is helemaal afhankelijk van je inkomsten. Bij mij bestaat dit bedrag momenteel uit 15% van het bedrag dat ik mezelf maandelijks uitkeer. Dit bedrag is overigens altijd hetzelfde, ook al heb ik meer opdrachtgevers en is mijn money flow groter.

Leef niet boven je stand

Deze lijkt mij vrij duidelijk. Geef niet uit wat je niet hebt en laat je niet beïnvloeden door de luxe behoeften van vrienden en familie.

 

 

 

 

Author: Joyce Julia