Leven vol overgave met Gabriëlle Bernstein

‘Leven vol overgave’ is zo’n boek dat je openslaat en na twee bladzijdes weer dichtslaat tot je er klaar voor bent om andere keuzes te maken of klaar bent met wegrennen van de puinzooi die je zelf hebt gecreëerd. De eerste bladzijdes gingen over God en het geloof en ik voelde me totaal niet aangetrokken door de woorden die op papier stonden. Ik klapte het boek dicht en het ging terug mijn kast op. Zo’n drie jaar later, toen ik thuis zat met een burn-out, greep het boek mijn aandacht en liep ik naar de kast. Het helemaal uitleggen kan ik niet. Het was een gevoel dat ik niet kon negeren. Ik moest en zou dat boek pakken.

De eerste paar bladzijden gingen als een speer. De woorden ‘God’ en ‘Geloven’, vielen opeens minder zwaar. Alsof het oké was dat het er stond en ik er mijn eigen betekenis aan kon geven. Gabriëlle vertelt in het boek hoe haar leven er vroeger uit zag. Hoe ze opgroeide bij haar hippie ouders, hoe ze was als tiener, de vriendjes waar ze voor koos en hoe haar leven veranderde in haar twintiger jaren en ze in de party scene terecht kwam. Ze zette een goedlopend bedrijf op en was altijd druk. Ze had het goed elkaar, tot ze aan de drugs raakte. Gabriëlle vertelt haar verhaal zonder dingen mooier te maken dan ze zijn. Simpelweg de harde waarheid, iets waar je tegen moet kunnen. Als je geen zin hebt in confrontaties met betrekking tot de keuzes die je maakt en jouw gedrag, lees het boek dan juist, maar doe het wel op een moment dat je voelt dat er iets moet veranderen in je leven. Ik had de waarheid van Gabriëlle nodig,  want ik was het lezen van boeken als Ikigai zat. Al die goedbedoelde tips had ik niks aan. Ik wilde weten dat ik niet de enige was met een breakdown. Ik had vergelijkingsmateriaal nodig.

Tijdens het lezen merkte ik dat ik een eigen thema creëerde rondom het boek, namelijk: vergeven. Er waren zoveel mensen in mijn verleden die mij gekwetst hadden of mij nog steeds kwetste, dat mijn geluk en mijn creativiteit geblokkeerd werden omdat ik me steeds verdrietig voelde. Ik snapte niet waarom mensen zo gemeen en manipulatief waren. Het boek leerde mij hoe ik het gedrag van anderen mensen los kan zien van wie zij zijn en dat bijna niemand er bewust voor kiest om iemand te kwetsen.

Met kerst kocht ik het boek voor mijn zus en zij was net zo enthousiast als ik. Ben je nog op zoek naar een zelfhulp boek waar je geen kriebels van krijgt? Dan is ‘Leven vol overgave’ precies wat je nodig hebt. Heb je hem uit? Lees hem dan vooral nog een keer, dat geeft je nieuwe inzichten. Deel hem daarna met een goede vriendin, een zus of je moeder. Ze zullen je dankbaar zijn! Het boek is hier te koop.

 

Author: Joyce Julia