The commversation part 2

Het is 3 december. Het begin van een nieuwe maand. De laatste van het jaar alweer voor we 2016 in stappen. “Leuk, bijna kerst!” zou ik moeten denken, maar ik ben vooral bezig met alle stress momentjes die gaan komen vanaf januari. Ik wil meer, ik wil veel, ik wil alles. “Dit weekend maar een nieuwe camera kopen. Kost wel weer geld, shit.” Stress! “Als je een goede schrijver wil worden Joyce, moet je toch echt aan die grammatica en spelling werken.” “Hij heeft gelijk. Shit!” Stress..

Ik wil veel, ik wil te veel en het liefst alles tegelijk. Al mijn hele leven ben ik bezig mezelf te bewijzen tegenover de wereld in plaats van tegenover mezelf. Daarnaast is de toekomst een stuk rooskleuriger dan het huidige moment dus waarom leven in het nu als ik ook kan dromen over later? Ik weet dat ik voor alles wat ik nog wil bereiken doorzettingsvermogen nodig heb, prioriteiten moet stellen, keihard moet werken en investeren. “Shit!” Stress. Leuk, die ambitie om succesvol zelfstandig ondernemer te worden. Want als het woordje succesvol er niet voor staat, dan hoeft het van mij niet.

Mindfulness leek de oplossing te zijn om wat meer rust in mijn hoofd te creëren, dus koos ik voor de minor Mindful communiceren in plaats van een specialisatie gericht op schrijven. Elke maandag stond ik om 7 uur op. Ik draaide de douche open, stapte onder de warme druppels en probeerde mijn eerste mindful-moment van de dag te hebben. Daarna zette ik mijn kopje thee, rook er aan voor ik een slokje nam en staarde naar de open haard die niet aan stond. Alles ging vanzelf, alles. Na een paar weken merkte ik op dat ik helemaal niet zo bewust aan het genieten was van de momenten. Het ging allemaal op automatische piloot, net als de rest van mijn leven.

Verplicht zat ik elke dag 25 minuten op mijn kussen. De eerste paar minuten waren zwaar. Gefrustreerd wiebelde ik heen en weer over mijn zitbotten, pulkte het korstje van mijn linker wijsvinger af die er elke week weer zat en zuchtte net zo lang tot ik eindelijk tot rust kwam. Inmiddels waren er 15 minuten verstreken. Eindelijk had ik iets gevonden waar ik enorm slecht in was en het vrat mij langzaam van binnen op. Meditatie is iets wat je moet leren. Ik hoopte te kunnen gaan zitten en dat ‘zen’ vanzelf zou komen aanwaaien of uit de mooie blauwe lucht zou vallen. Ik had het mis. Je moet ervoor werken. “Shit, nog meer werk.” Stress..

Gefrustreerd wiebelde ik heen en weer over mijn zitbotten, pulkte het korstje van mijn linker wijsvinger af die er elke week weer zat en zuchtte net zo lang tot ik eindelijk tot rust kwam.

Na 6 weken leek ik het een beetje onder de knie te krijgen, maar de eerste periode van de minor was bijna voorbij en ik wist dat het in de laatste periode echt aan onszelf was om er mee door te gaan zonder begeleiding. Het was pittig, maar toch zat ik elke dag weer op mijn kussen te pulken aan het korstje op mijn linker wijsvinger, te wiebelen op mijn zitbotten en te zuchten tot ik eindelijk mijn rustmoment gevonden had.

Ik leef in een huis met vrouwen die allemaal enorm gedreven zijn en altijd gaan voor het beste. Dat is fijn want daardoor word ik ook gemotiveerd. Mijn huisgenoot, Marieke van den Berg, heeft samen met haar compagnon het bedrijf Freshly Framed gestart. 24 uur in een dag zijn soms ook te weinig voor haar en ze is daarom ook wat meer op zoek naar ‘zen’. We gingen samen naar The Commversation Part 2: A full mind or rather mindful? bij #workmode op de Brouwersgracht. Geen onbekende plek. #workmode biedt succesvolle vrouwelijke ondernemers een werkplek die zij kunnen huren. Een plek waar alle vormen van creativiteit en kennis samen komen en dat allemaal door het vrouwelijk geslacht. Hashtag trots!!! Het is dus ook niet heel gek dat de sessie op deze locatie plaatsvond. Sorry guys, women only.

We stapten een wat donkere ruimte binnen. Een ruimte vol vrouwen zorgden voor een mengeling van verschillende parfum maar er hing een fijne ambiance. “Allemaal powervrouwen“dacht ik, terwijl ik een plekje zocht om te gaan zitten. De eerste spreker was Maartje Bakker, mindfulness expert, ondernemend en ontzettend inspirerend. Ik luisterde aandachtig naar de woorden die mij bekend in de oren klonken. Mijn mindfulness leraar vertelde mij precies hetzelfde waardoor ik enerzijds het gevoel kreeg dat ik voor niks was gekomen en anderzijds juist steeds meer overtuigd werd van de kracht van mindfulness.

Vrouwen zijn gevoelige wezens in een wereld waarin keihard gewerkt moet worden om aan de top te komen. Dat is de realiteit en daar raakt onze mind soms best full van. Een momentje voor onszelf zo nu en dan is daarom niet onbelangrijk. Je hebt het nodig om weer op te laden zodat je daarna weer kunt presteren, maar wie wilt presteren en tegelijkertijd wilt kunnen genieten van hetgeen wat ze doet, heeft een cursus mindfulness nodig. Zoals ik al zei, het komt niet uit de mooie blauwe lucht vallen wanneer je op je zitbotten op je meditatiekussen zit en aan het korstje op je linker wijsvinger pulkt.

Na Maartje was Selina Martin aan het woord. “Nog zo’n girlboss“, dacht ik terwijl ik weer greep naar de speculaas op tafel. Als ik ook nog aan mijn lijn moet denken dan raakt mijn mind nog meer full. Selina Martin is Imago Stylist en Personal Shopper. Ze vertelde in het kort wat haar fantastische werk inhoud en besloot ons daarna meteen aan het werk te zetten. We mochten ons levenswiel inkleuren door elk levensgebied een cijfer te geven. De bedoeling was om zelf betekenis te geven aan de levensgebieden om het zo meer concreet te maken. “Hm, lekker kleuren”, dacht ik terwijl ik keek naar het best wel stabiele tekenpatroon van mijn buurvrouw. Ik ben tevreden maar er zit niet echt een balans in. Partner/relatie? Ik heb geen partner dus geen relatie. Ik heb wel goede seks. “Telt dat ook mee? Dan geef ik het gebied een 3. Niet de seks, die krijgt een 10, maar ik heb geen relatie. Ik snap het niet.” Stress.

Ik besloot het levensgebied ‘Carrière’ prioriteit te geven en hier verder mee aan de slag te gaan. Ik bedoel, ik zit daar tussen allemaal girlbosses. Is dat niet waar het allemaal om draait, deze sessie? Als ik aan mijn relatie wil werken die ik niet heb dan zit ik hier niet op de juiste plek. We tekenen een tijdlijn van 0 tot 10 en ik plaats het levensgebied ‘Carriere’ op de 6. Over een week verwacht ik op een 6 en 2/10e te zitten. Ik ben positief maar ook realistisch. De komende drie maanden maar eerst eindeloos Ted Talks kijken en boeken lezen over hoe je boeken schrijft, daarna zien we wel weer verder. Opeens begint het te landen. Ik kijk naar de 0 en glijd met mijn vinger over de lijn richting de 6. “Ik heb al zoveel gedaan om te zijn waar ik nu ben en ik heb er geen moment van genoten.”, denk ik wel ik naar het papier kijk. In feite heb ik alles gemist. Ik heb geen idee meer wat ik gedaan heb om te zijn waar ik nu ben. Ik weet dat ik oude dagboekjes vol heb met onzin over mijn eerste liefde, boekjes die bijna uit elkaar vallen omdat ik me schaamde voor hetgeen wat ik schreef en het er daarom bijna altijd weer uitscheurde. Boekjes vol die het begin waren van misschien wel een glansrijke carrière als schrijver en ik heb er nooit bij stil gestaan, tot nu. Ik glimlach tevreden naar mijn levenswiel. Ik ben bijna helemaal tevreden met alles. Eigenlijk verdient het levensgebied partner/relatie ook een 10. Ik heb een relatie met mezelf, een fantastische relatie en misschien is dat wel het aller belangrijkste voor mij.

Ik heb al zoveel gedaan om te zijn waar ik nu ben en ik heb er geen moment van genoten.”

Inzicht, rust, opluchting, tevredenheid, motivatie en ontspanning. Ik vond het allemaal tijdens een sessie van drie uur op de Brouwersgracht bij #workmode op dinsdagavond 1 december 2015. Misschien moeten we wat minder streng voor onszelf zijn en inzien dat wat we allemaal al doen werkelijk waar fantastisch is. Misschien moeten we hopen het wat minder van anderen te horen en het wat vaker tegen onszelf zeggen: wat wij doen is werkelijk waar fantastisch.

Algemene informatie
Maartje Bakker geeft 8 weekse trainingen bij Delight Yoga in Amsterdam. In deze periode van 8 weken word je begeleid in groepsverband of tijdens privé sessies. Zoals ik al zei komt ‘zen’ niet uit de lucht vallen en je moet hard werken en gedreven zijn om mindfulness een rol in je leven te laten spelen. Maartje kan je hier bij helpen. Wil je meer informatie ga dan naar de website van Delight Yoga.

Selina Martin is Imago Stylist en Personal Shopper. Selina kan je helpen met het maken van de juiste keuzes als het aankomt op jouw verschijning. Als je niet weet wat bij je past, wat je positieve kanten benadrukt en wat jouw karakter eigenschappen versterkt, dan is Selina Martin to the rescue. Wil je meer informatie over haar diensten bezoek dan haar website.

Author: Joyce Julia