Tinder-klootzakken

 

Processed with VSCOcam with b5 preset

Niet zo lang geleden schreef ik onderstaand artikel voor Young Critics. Een opinie website die een podium biedt voor jonge schrijvers. Met een flink gevuld glas wijn en een zak chips (tsja, toen was ik nog niet op mijn eiwit shake-dieet) schreef ik het artikel ‘Tinder-klootzakken’. De reacties liepen binnen. Positief, negatief, neutraal..iedereen leek een mening te hebben. Ik verbaasde mij over sommige reacties waarin ik uitgemaakt werd voor carrière doos en turbopot. Sommige vonden het een kut artikel, een hoop flauwekul en slecht geschreven. Ik besloot de ‘kut’ reacties te negeren en de leuke reacties te belonen. Naast alle haters die zich duidelijk aangesproken voelden door mijn nogal uitgesproken mening, waren er ook mannen die mijn mening wel konden waarderen. Zo werd mij gevraagd in welke kroegen ik tijd doorbracht in het weekend en zeiden ze dat ze het jammer vonden dat ze mij nooit hadden gezien op Tinder. Ik werd toegevoegd door (voor mij) vreemde mensen op Facebook en ontving privé-berichten die ik na twee dagen niet meer bij kon houden. Tinder-klootzakken was opeens een ‘ding’.

Het artikel had net zo goed Tinder-kutwijven kunnen heten want hoe je het ook wendt of keert, vrouwen kunnen net zo goed walgelijk zijn als mannen. Iedereen kan deze app downloaden, sommige downloaden hem met de intentie om van bil te gaan en sommige downloaden hem met de intentie om echt iemand te ontmoeten. Het is aan jou om duidelijk aan te geven wat jouw intentie is. Wil je seks? Dan wil je seks. Het is veel makkelijker dit in één van de eerste vijf gesprekken aan te geven. Dat scheelt beide partijen een hoop tijd, energie en gezeik. Wil je meer? Dan zeg je dat ook. Weet je niet wat je wil? Ook dan geef je dat aan maar roep geen dingen die niet waar zijn omdat je bang bent niet van bil te kunnen gaan. Oprechtheid brengt je misschien wel een hoop leuke avonden.

Nog op zoek naar je onvindbare ballen waardoor je toch kiest voor een leugentje om bestwil? Get over yourself and grab your balls together. Het is 2015 en de zee zit vol vissen. Als jij geen relatie wil is dat niet het einde van de wereld voor de persoon aan de andere kant van de telefoon. Hij of zij vindt echt wel iemand en als jij zo graag seks wil, kun je altijd nog naar de hoeren of je stapt de kroeg in met wat condooms op zak.. Problem solved.

 

Voor wie het artikel nog niet had gelezen…

Tinder-klootzakken

Tinder, de meesten hebben het wel eens een keer gebruikt en vrijwel iedereen kent het van naam. Het begon onschuldig als een dating-app die langzaam veranderde in een app voor mensen die even zin hadden om van bil te gaan, een vluggertje. Zelfs de naam scharrel komt vaak niet eens meer ter sprake. Gevoelloze seks nu meteen en als jij niet wil, is mijn volgende match vast wel gewillig.

Waarom ik mij ooit aanmeldde bij Tinder mag Joost weten. Waarschijnlijk omdat ik even eenzaam was en aandacht nodig had. Eén uur en tien matches verder en je komt qua aandacht niks te kort. De openingszinnen waar duidelijk lang over nagedacht is vliegen je om de oren: ‘Weet jij toevallig wat een ijsbeer is die door het ijs zakt? ‘Nee..’ ‘In ieder geval genoeg om het ijs te breken’. Als dit het niveau is van de mannen tegenwoordig dan stap ik in een tijdmachine terug naar de Renaissance. De tijd van Shakespeare, toen maakte mannen vrouwen het hof zonder slap geouwehoer. Het idee van Tinder is leuk, het is alleen zo jammer dat de klootzakken het zo voor ons moeten verpesten.

Enige tijd geleden op een oersaaie zondagmiddag was ik lekker aan het swipen op Tinder. Inner Circle had ik inmiddels links laten liggen. Om toegelaten te worden moest je teveel moeite doen, zo wanhopig was ik niet. Ik besloot mijn bereik te vergroten, gewoon nieuwsgierig wat er zich buiten Amsterdam bevond.

De eerste klootzak kwam voorbij. Ja Rick, toch twee keer nadenken voor je aan zo’n app begint. De vriendinnen van je vriendin zitten ook op Tinder. Deze middag kwam ik precies vijf mannen tegen die blijkbaar te vaak naar Sisterwives kijken. Al jaren ‘gelukkig’ in een relatie, maar duidelijk behoefte aan nog een stuk of vier andere vrouwen. Als ik het kan zien, kunnen anderen dat ook en voor je het weet is je relatie naar de knoppen. Dat was het vast waard, die gezellige en geile gesprekken op Tinder met die snol van verderop.

Ik vertrouw de mannen op Tinder net zoveel als die irritante figuren die je rond 17:00 bellen met één of ander lul verhaal en je een abonnement aan proberen te smeren. Vervelende sales praatjes, daar zijn ze goed in op Tinder. Zichzelf verkopen kunnen ze goed, een toepasselijke naam voor ze zou zijn: Tinderhoeren.

De spelletjes die de Tinder-klootzakken spelen zijn slim. Ze lullen wat over wat hun dagelijks bezig houdt, ze laten een enkele keer vallen dat ze al wat serieuze relaties achter de rug hebben en hun hobby’s zijn onder andere koken en lekker stappen met de boys. Maar niet vaak, nee dat doen ze nog maar één keer in de maand. Of ze nou opzoek zijn naar iets serieus is nooit helemaal duidelijk en dat komt ook nooit echt ter sprake. Wat ze wel van je willen komt ook niet ter sprake, ook al weet je vaak zelf het antwoord al. Ondanks mijn twijfels over deze app, verbaast het mij toch niet dat er relaties uit ontstaan. Het is tenslotte een dating-app en tussen al die rotte appels en klootzakken zitten er vast een paar tussen die snakken naar de liefde en er lekker op los swipen, opzoek naar hun soulmate.

De Tinder-klootzakken, de mannen met een relatie en de mannen die willen wippen. De mannen die zeggen hoe graag ze hun moeder bezoeken in het weekend en dat ze hun wilde haren kwijt zijn, hoe aantrekkelijk je bent en hoe jij vooral het enige meisje bent waar ze tot nu toe zo’n open en gezellig gesprek mee hebben gehad. De Tinder-mannen, niet veel anders dan de mannen die ik ontmoet in de niet-virtuele wereld in Amsterdam. De mannen van mijn leeftijd in een stad waar alles kan, bijna alles mag en waar niks te gek is. Als vrouw ben je niet één uit duizenden. Je bent één van de duizend en voor jou duizend anderen.

Ik neem Tinder met een korreltje zout, net als de mannen die hier aanwezig zijn. Afgelopen weekend nam ik afscheid van deze grappige maar toch wat sneue app. Ik geloof dat er heus nog wel wat echte mannen rondlopen in een stad als Amsterdam en die ontmoet ik toch liever in de kroeg. Ook al zit het grootste deel onderuit gezakt, lui en afwachtend tot een vrouw langs komt en zich op hem werpt. De echte mannen hier zijn schaars en het veroveren van een echte Amsterdamse man kost discipline en doorzettingsvermogen. Heb je die niet, dan zijn er voor jou 1000 anderen die dat wel hebben. De tijd waarin een man op duel gaat voor een vrouw is voorbij. Vandaag de dag gaan de vrouwen op duel voor de man en hoe meer gewild hij is, hoe harder er gevochten wordt.